Vanaf 1 januari 2015 hebben gemeenten vanwege de drie decentralisaties (3D) een grote rol in het sociaal domein. De 3D-aanpak is volop meegenomen in de organisatie van de gemeentelijke toegangsteams. Het uitgangspunt is dat burgers zelf regie hebben over hun leven. Als dit niet (meer) lukt, is hulpverlening en opschaling nodig. Voor iedereen moet duidelijk zijn wie wanneer de regie heeft en welke taken de regisseur uitvoert. Daarom bestaat de regiekaart (de-)escaleren.
De regiekaart sluit aan bij de aanpak in het sociaal domein van gemeenten én bij de ketens van justitie en politie. Ook is de regiekaart relevant daar waar gezinnen (ouders en kinderen) en huishoudens tevens te maken hebben met zorgaanbieders (denk aan GGZ-aanbieders) in combinatie met vermoedens van (acute) onveiligheid.
Borging van regiekaart (de-)escaleren in de samenwerking met het Zorg- en Veiligheidshuis
De borging van de afspraken in de samenwerking is belangrijk om ervoor de te zorgen dat het werken met de regiekaart (de-) escaleren actueel blijft in de provincie. Door de projectleider implementatie regiekaart (de-)escaleren wordt in samenwerking met het Zorg- en Veiligheidshuis leerbijeenkomsten georganiseerd voor de (beleids)adviseurs en de vertegenwoordiging van de lokale toegang van de gemeenten.